VÅR-KONST-UTSTÄLLNING

10 – 17 maj 2015

Jenny Eneroth, Växjö, måleri

Så många hus. 
Ja, just nu är det många hus som skapas på ett ganska naivistiskt sätt i mina målningar.
Det finns en förundran över hur mycket tid, energi och pengar vi är beredda att lägga ner på våra hem.
Men också en nyfikenhet på vad som gör människan lycklig bakom alla de där väggarna. 
Så många fasader.
Det yttre – och det där, innanför.

jenny
Lisbeth Thapper, Jönköping, måleri

Att stå ute i naturen och måla vad jag ser och upplever är mitt sätt att arbete.
Ljus, färg och form i oändliga variationer.
Penseldragen är snabba. Det gäller att hinna innan ljuset förändras.  Efterarbetet sker efteråt hemma i ateljén. Då är tempot betydligt lugnare.
Min förhoppning är att känslan i bilden ska  nå fram till betraktaren.

lisbeth
Gitte Lind och John Nilsen-Lind, Åfors, keramik

John Nielsen-Lind
Född i Danmark 1952 – bosatt i Sverige sedan 1978.

”Färg, form och proportioner hade stort inflytande under min uppväxt, med en far som arbetade som layoutchef på ”Politiken” i Köpenhamn. Själv tänkte jag mig också en framtid inom tidningsbranchen och utbildade mig till grafiker.

Vid 25 års ålder kom jag av en slump i kontakt med leran och fann ett material som var levande, sensuellt och gränslöst och som gav mig möjlighet att leva ut min lust att arbeta med just färg, form och proportioner. Min nyfikenhet att ständigt pröva nya glasyrer och bränningstekniker gör att jag 30 år senare fortfarande fascineras och upptäcker nya möjligheter. Jag lär mig ständigt och blir aldrig fullärd.

Min största inspirationskälla är de gamla japanska mästarna, -det enkla formspråket, -den ”operfekta” perfektionismen, -den enkla dekoren….”

john1

Gitte Lind
Född i Danmark 1963 – bosatt i Sverige sedan 1972.

”Som barn tillbringade jag många timmar i min fars verkstad, studerade hans arbete vid drejskivan och fascinerades. Tidigt började jag själv att lära mig keramikerns olika tekniker och att träna upp min egen hantverksskicklighet. I mitten av 1980-talet blev keramiken mitt yrke. 1997 slog jag ihop mina påsar med John och sedan dess delar vi verkstad, erfarenheter, idéer och inspiration.

Min mylla är fortfarande krukmakarens hantverksskicklighet men med tiden har lusten att skulptera och att arbeta bildmässigt tagit allt större plats. Leran är min bas, ibland med inslag av andra material så som järn, sten eller glas.

Min drivkraft är kärleken till leran och ”formen”, det estetiska i tillvaron samt lusten och behovet att med mina händer få skapa…..”

gitte